medezeggenschap
Iedere school heeft een eigen medezeggenschapsraad (MR). Op stichtingsniveau is er een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR).
Medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad (MR) is het overlegorgaan tussen de schoolleiding, de ouders (of voogden) van de leerlingen en de medewerkers van de school. De wet verplicht elke school een medezeggenschapsraad op te richten en in stand te houden. De MR heeft een aantal rechten en plichten. De leden van de MR worden gekozen uit de ouders en het personeel. De medezeggenschapsraad van elke basisschool bestaat uit twee geledingen:
- vertegenwoordigers van de ouders (OMR);
- vertegenwoordigers van het (onderwijzend en niet-onderwijzend) personeel (PMR).
De medezeggenschapsraad overlegt met de schooldirectie over belangrijke schoolzaken, die de individuele school betreffen zoals:
- inzet van personeelsformatie en financiële middelen;
- belangrijke samenwerking met externe partijen;
- veranderingen binnen het onderwijs van de betrokken school.
De medezeggenschapsraad heeft zowel een instemmingsrecht als een adviesrecht. Deze bevoegdheden zijn in het MR-reglement geregeld.
Elke geleding heeft instemmingsrecht over zaken die voor haar van wezenlijk belang zijn voor de eigen school en die niet schooloverstijgend zijn. Bijvoorbeeld: ouders én personeel moeten gezamenlijk instemmen met het schoolplan en de manier waarop ouders betrokken worden bij hulp in en aan de school. De ouders in de medezeggenschapsraad hebben instemmingsrecht over de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage.
In een aantal gevallen moet de directie van de school advies vragen over de plannen met de school. Een voorbeeld hiervan is het samengaan met een andere school.
Meer informatie vindt u hier.
Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad
De Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) behartigt de belangen van kinderen/ouders en het personeel van de scholen die aangesloten zijn bij Stichting de Waarden. De GMR houdt zich bezig met het bovenschoolse beleid van stichting de Waarden. Ze praat en beslist mee over zaken die van belang zijn voor de kinderen en het personeel. Zij bespreekt dit bovenschoolse beleid met het College van Bestuur om vervolgens tot een weloverwogen advies of instemming te komen. Op die wijze tracht de GMR mede vorm te geven aan het beleid binnen de Stichting de Waarden.
Leden van de GMR zijn onafhankelijk en handelen onafhankelijk van de eigen school of het eigen kind. De leden van de GMR zetten zich in voor het algemeen belang van alle scholen en laat zich voeden door de ouders en personeelsleden van het scholencluster, waarmee hij of zij de contacten onderhoudt.
Stichting de Waarden heeft als uitgangspunt dat scholen onderling verschillen en hun eigen brede identiteit behouden binnen de groep. De GMR ondersteunt dit principe van harte. Conform het wettelijke kader worden veel zaken die de school zelf aangaan op MR-niveau besproken en besloten. De GMR behandelt school overstijgende onderwerpen zoals het personeelsbeleid, financiën, verdeling van gelden en onderwijskundige lijnen die het bestuur uitzet.
Het reglement van de GMR van Stichting de Waarden vindt u hier.
Secretariaat
De GMR wordt ondersteund door het secretariaat en is bereikbaar via: secretariaatgmr@dewaarden.nl.
Vergaderdata
Medezeggenschapsstatuut
In het medezeggenschapsstatuut staan de regels en afspraken die voor alle scholen van Stichting de Waarden gelden. De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad moet hiermee instemmen. Er staat beschreven hoe de medezeggenschap voor alle aangesloten scholen is geregeld. De regels die erin staan gelden dan ook voor de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) en voor de medezeggenschapsraad (MR) van de aangesloten scholen. In het statuut wordt beschreven welke medezeggenschapsorganen er zijn en wat hun bevoegdheden zijn. Deze bevoegdheden zelf zijn verankerd in het reglement van de medezeggenschapsraad en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad.
Het medezeggenschapsstatuut van Stichting de Waarden vindt u hier.