nieuws

Voor ‘Museumschatjes’ waren de oudste groepen van het Palet ingeschreven om een bezoek te brengen aan kamp Vught. Daarbij hoorde een indrukwekkend lespakket, dat we hebben behandeld. Helaas gooide corona roet in het eten en hebben we de online lessen gevolgd en bij beeldende vorming de verwerkingsopdrachten gemaakt.
Bij de na-mailing viel ons oog op het project ‘Wensvlinders’:
‘Herdenk de kinderen van de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 door de ‘wensvlinder’ in te kleuren en naar ons op te sturen’.
Elk jaar op de eerste zondag van juni worden in Nationaal Monument Kamp Vught de kinderen van de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 herdacht, in samenwerking met Stichting Sobibor. Bijna 1300 Joodse kinderen werden vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibór in bezet Polen, waar ze vrijwel direct na aankomst werden vergast.
Ook dit jaar is een fysieke herdenking niet mogelijk. Vorig jaar lazen de leerlingen van de Vughtse basisschool De Schalm de namen van de weggevoerde kinderen voor en hebben ze hun zelfgemaakte ‘wensvlinders’ opgehangen. Deze kleurige vlinders vormden een indrukwekkend beeld.
Op zondag 6 juni wordt een herdenkingsprogramma uitgezonden op Omroep Brabant en via het YouTubekanaal NM Kamp Vught
https://www.nmkampvught.nl/herdenking-kindertransporten/
Deze manier van herdenken met daaraan gekoppeld de lesbrief over Vrijheid, sloot mooi aan bij ons contact met Nationaal monument kamp Vught. Alle leerlingen van groep A t/m groep K hebben een wensvlinder geverfd, ingekleurd met wasco, met stift of met potlood, wat zij maar vonden passen bij deze gebeurtenis. Al werkend aan de vlinder praatten ze met elkaar over hoe afschuwelijk dit is, kinderen zijn toch niet schuldig? Iedereen werd eraan herinnerd dat ook zij jonge broertjes, zusjes, nichtjes, neefjes, buurkinderen hebben, om zich een voorstelling te kunnen maken van dit leed.
Met de jongste kleuters hebben we het erover gehad hoe fijn het is als je je vrij kan bewegen, wie je ook bent! Met de bovenbouw zijn ook huidige oorlogen besproken en de paralellen gezocht in deze conflicten. Onze contactpersoon bij NM kamp Vught heeft foto’s gemaakt van onze werkstukken en deze zijn te zien tijdens de uitzending van 6 juni op de achtergrond. Het was een pittige lessenreeks, maar zo belangrijk. Vooral de schoolverlaters werden zich ervan bewust dat zij later als volwassenen het voor het zeggen hebben en dat zoiets nooit mee mag gebeuren.
Opdat wij niet vergeten..


Foto: Jessica Gommers nm kamp Vught


Foto: Jessica Gommers nm kamp Vught

Astrid Rombouts – van de Weijgaert
ICC-er en vakleerkracht beeldende vorming/cultuur ’t Palet, Klundert
a.rombouts@dewaarden.nl